Australien turist

Tasmanien


Den här Australienska ön är uppkallad efter sin upptäckare Abel Tasman, som upptäckte Tasmanien redan 1649. För alla som växte upp med Looney Tunes är kanske ön mest känd för den ”the Tasmanian Devil” eller Taz som han också kallades och visst finns han på riktigt i de tasmanska skogarna. Men Tasmanien är inte bara en ö i nedre delen av Australien utan en egen delstat som består av ön samt dess närbelägna öar. Där bor runt 483 000 människor men någon urbefolkning finns inte kvar då den sista fullblodstasmaniern avled 1876 efter hemsk förföljelse av de invandrande européerna. Tasmanien har både varit en brittisk koloni och centrum för valfångst under 1800-talet innan det 1901 blev en del av Australiens stadsförbund. På ön finns det mycket tillgång av naturgas och petroleum som främst utvinns i Bass sund som ligger lite utanför ön. Annars finns det gott om mineralet så som koppar och järn. På grund av öns läge så är det oftast milda vintrar och svala somrar. Sen beror det lite på var på ön du väljer att besöka – nederbörden varierar kraftigt precis som naturen på ön. Här finns regnskog, branta berg, sjöar, grottor och sanddynor. Tasmaniens högsta berg heter Mount Ossa och sträcker sig 1 617 meter över havet.
Att besöka Tasmanien är inte svårt och det finns flera olika turer att välja om man tillsammans med andra vill utforska ön och dess spännande natur. Turerna går oftast från och till staden Devonport. Att ta sig till Devonport gör man lättast med flyg, flygplatsen ligger bara 7 km från staden. Eller med färja.
Ett säkert kort på Tasmanien är fängelseruinerna vid Port Arthur där man kan gå spöktur bland fängelsets skuggor. Fängelset som en gång i tiden kallades helvetet på jorden drevs hårt av de brittiska kolonierna med ledning av den djupt religiösa mannen George Arthur som med sin piska blev okänd på ön. När fängelset väl lades ner hade 12500 fångar avtjänat sina straff, drygt 10 % kom aldrig ut från fängelset. Med livlig fantasi kan man tänka att någon av dem alla kanske går igen i ruinerna.