Australien turist

Sydney i Australien


Sydney är både Australiens äldsta och största stad men inte landets huvudstad, däremot huvudstad i delstaten New South Wales. Sydney ligger på Australiens sydöstkust och har 4,3 miljoner invånare. Det var den brittiska upptäcksresanden James Cook som först kom till området, som Sydney skulle byggas på, 1770. 18 år senare 1788 grundades Sydney som en brittisk straffkoloni men först 1810 utvecklades kolonin till en stad med hamnanläggningar, vägar och kyrkor, byggda av fångar. Efter en stor invandring på 1830-talet så blev Sydney officiellt en stad 1842. På grund av Sydneys läge så har hamnen varit väldigt betydande med export av varor. Det finns tillexempel fler än 70 naturliga hamnar. Det är export av varor som gjort att Sydney har vuxit som stad och vanliga exportvaror är kol, kött, vete och ull.
Sydney är utan tvekan ett måste när man besöker Australien. Lättast tar du dig till staden med flyg. En internationell flygplats vid namn Kingsford Smith International Airport finns en bit utanför Sydneys stadskärna. Från flygplatsen och överallt i staden tar du dig lättast med buss, tåg eller färja. Sydneys invånare åker ofta bil i det som kallas Metroadsystemet.
En av de saker som satt Sydney på kartan, förutom de olympiska sommarspelen som staden var värd för år 2000, är det fantastiska operahuset med dess spetsiga tak. Sydney har ett rikt kulturliv och förutom operahuset finns det ett rikt kulturliv både som åskådare och som utövare. Skolan National Institute of Dramatic Art är särskilt känd för att ha haft både Mel Gibson och Cate Blanchett som elever. Sydney har vuxit till sig som filmstad och flera hundra filmer har filmats i staden. Bland de kändaste syns Matrix och Moulin Rouge. Sen finns det många kulturfestivaler med olika inriktningar så att hitta någonting för sin egna kräsna smak är inte svårt i en stad som Sydney. När det gäller sport så finns 9 av 16 av de Australiens NRL-lag i stan. Det säger lite om hur rik staden faktiskt är. Så varför inte passa på att gå på en rugby match när du ändå är där.
Men Sydney är inte bara en stad som fyller ditt kultur- och sportintresse. Det är också en stad men ljuvliga badstränder. En sån strand är Bondi Beach som är en förort och 800 meter strand.
När det gäller att bo i Sydney så kan man bo enkelt som Alishan International Guesthouse som kostar runt hundralappen till lyxigare Gazebo Hotel för över tusenlappen. Det är ändå förvånansvärt billigt mot till exempel Sverige. När det gäller att äta så finns det mat från världens alla hörn. Här finns till exempel kändisarnas favoritrestaurang Bayswater Brasserie till Edna´s Table som har aboriginernas, urbefolkningens egen matkultur. Att vara i Sydney behöver inte bli särskilt dyrt men känner du för att spendera så får du valuta för pengarna. Turist säsongen i Sydney räknas till September-November men är en trevlig stad året om.