Australien turist

Stora barriärrevet


En av Australiens populäraste turistmål är såklart Stora barriärrevet som inte bara ett stort korallrev utan även världens längsta med sina imponerande 200 mil. Korallrevet sträcker sig från Fraser Island och vidare norr nästan till Papa Nya Guinea. Det är så pass stort att man till och med kan se det från rymden. När korallrevet upptäcktes så var det genom James Cook som 1770 gick på grund mot det. Då hade det redan funnits där i 15 000 år.
Stora barriärrevet är ett populärt turistmål speciellt för dykare då det är väldigt klart vatten och arterna som lever där är många. Till exempel finns olika sorters valar, delfiner, tumlare, sköldpaddor och havsormar för att inte prata om de över 1500 olika fiskarterna och 400 olika arter av korall som lever där. Sen 1981 är Stora barriärrevet med på UNESCO:s världsarvslista och är vad man skulle kunna kalla ett av naturens många under. Det finns områden i revet och öarna, som ligger där till, som har blivit nationalparker för att till exempel skydda de flera tusen olika sköldpaddor som bor där. Stor del av revet ligger på grunt vatten utanför kusten men när man kommer längre ut så blir det snabbt djupare, så djupt som 1000 meter.
När man besökare barriärrevet så är det nästan med utgångspunkt från hamnstaden Cairns. Därifrån går det båtar som tar mindre grupper av dykare, du måste dock vara certifierade för att få följa med på de en eller flera dagar långa utflykter. Däremot går det dagsutflykter för snorkling som, bara du är simkunnig, kan följa med på. Utflykterna tar hela dagen men resan ut till revet kan ta så lång tid som två timmar (därför är det bra att låta kvaliten styra och inte priset, att företaget har en bra och snabb båt är viktigt om du vill spara tid och få ut så mycket som möjligt på turen). Men väl där är det värt all transport tid med det 25 gradigt varma klara vattnet. På dessa resor finns det gott om kunnig personal som är där för att lära dig öva upp din snorkelteknik eller berätta allt du inte visste att du ville veta om koraller. Lägg där till en lunchbuffé med havets läckerheter så känns det svårt att säga varför du inte skulle besöka barriärrevet på din Australien resa. Skulle du inte vara så sugen på att i huvudtaget bli blött så finns det till och med möjlighet att följa med en liten ubåt för att få en guidad tur under vattnet. Tycker du det inte verkar som ett äventyr nog så kan du välja att följa med på vithajsdykning där du dyker med en rejäl stålbur för att få komma nära havets rovdjur nr 1. Men det äventyret är dyrt och kostar runt 20 000:-.