Australien turist

Port Moresby


Port Moresby heter huvudstaden i Papua Nya Guinea, landet som ligger norr om Australien. Ett centrum för landets handel och industri med ett invånarantal som sträcker sig till 283 700 (landet har 5,6 miljoner invånare). Bara i landet pratas det mer än 800 språk och inflyttningarna till de största städerna däribland Port Moresby har lett till att det blivit stora sociala problem och kriminalitet. Vilket är synd så orten har mycket att erbjuda inom dykning. Många av platserna där turister brukar besöka är fredliga men Port Moresby och Papua Nya Guinea är inget land man rekommenderas åka runt i. 1975 blev landet självständigt från Australien men sen dess är ekonomin körd i botten och de få rika omger sig med höga murar och taggtråd.
Efter de avskräckande orden om kriminalitet så har Port Moresby såklart mycket positiva saker och dykningen är ett. Här finns orörda vatten med 30 meter sikt, eller ja du kan se 30 meter om det inte är för mycket fisk. Här finns fiskar du inte trodde existerade och ofta i massor, dessutom korallmattor i alla tänkbara färger. Papua Nya Guinea har ungefär 15 000 turister om året, vilket inte direkt är en turistindustri, det positiva är att ingenting hinner förstöras på grund av turismen. Du kan fortfarande dyka ner till nästan orörda sänkta ubåtar och vrak, så är det även på landbygden där det finns en del störtade flygplan. Även om den höga arbetslösheten, och som i sin tur har lett till kriminalitet, kan vara avskräckande så är de flesta invånarna vänliga och trevliga. Papua Nya Guinea och Port Moresby vältrar du dig inte i lyx istället finns ett utbytte av ett annorlunda slag där det istället är relationerna mellan människor och den oförstörda naturen som är pärlan.
Till Port Moresby flyger du, men tänk på att skaffa dig en heltäckande reseförsäkring då det inte finns något avtal mellan Sverige och Papua Nya Guinea. Är du inte den ängsliga typen som vill uppleva något annat än alla andra rekommenderas Port Moresby, speciellt för den dykintresserade.