Australien turist

Perth i Australien


Australiens fjärde största stad och tillika huvudstad i delstaten Western Australia heter Perth. En stad med 1,4 miljoner invånare och huvudort för den omfattande mineralutvinningen i området. Aboriginer från noongarstammen bosatte sig i området redan för 40 000 år sedan men det var först år 1829 när Storbritannien med James Stirling i täten officiellt grundade staden under namnet Swan River Colony. Som många andra städer i Australien så kom den riktiga invånarökningen till när guldruschen var som störst och Perth befolkning nästan fyrdubblades. Nu förtiden är det inte guld som är det viktigaste för Perth utan det är gruvindustrin med utvinning av järn och nickel som skapar mycket arbetstillfällen. Arbetstillfällen ger också stadens turism som just nu blomstrar. Fler och fler har börjat upptäcka det charmiga och speciella med Perth.
Stadens arkitektur är en blandning av skyskrapor och historiska byggnader som byggdes av straffarbetande fångar, ofta är arkitekturen ljus och öppen. Perth som stad är stor men det mesta kretsar kring stadskärnan vid Swan River även om området breder ut sig så att Perth förenar sig med hamnstaden Fremantle. Till närmaste storstad är det över 2000 km till.
Perth är känd som Australiens soligaste ö och det är bra väder hela året med en kort regnperiod i maj-augusti. I och med stadens Medelhavsklimat och långa ständer är det perfekt för olika vattensporter, till exempel surfing. Det som gör Perth till en behaglig stad är både storstadskänslan och att den ligger så isolerat. Många som åker till Australien orkar inte ta sig till Perth för att den ligger så avskilt så åk till staden och slipp de vanliga turisterna. Perth är trots allt en stad full av liv men samtidigt ett mycket vänligt ställe. En stor stad med landet attityd och passar perfekt oavsett om du vill idrotta, festa eller shoppa. När det gäller sport så har Perth flera elitlag när det gäller Cricket, fotboll och baseball. Perth har även ett stort utbud när det gäller varor, varför inte handla lite Kalgoorlie-guld när du är där. I jämförelse med de andra stora städerna i Australien så är Perth billigare både när det gäller mat till lyx- eller budgethotell.