Australien turist

Melbourne i Australien


Melbourne är Australiens näst största stad och huvudstaden i delstaten Victoria, alltså i Australiens sydöstra del. Staden grundades 1835 och fick en ordentligt skjut med invånarantal när guldruschen var som störst i mitten av 1800-talet och det var också tack vare det som staden då både var Australiens största och viktigaste. Idag har Melbourne 3,7 miljoner invånare och åren mellan 1901 och 1927 var staden Australiens huvudstad med hård konkurrans från Sydney. En tävling som tillslut slutade oavgjort och ingen av städerna blev huvudstad.
Melbourne ligger alldeles vid Port Phillip Bay och floden Yarra korsar staden. Därför är Melbourne en betydande hamnstad samtidigt som staden har rik jordbruksjord som gör den kommersiell och industriellt stark. Men de flesta industrier riktar sig till hemmamarknaden istället för export som Australien så ofta är känd för. Sydney är egentligen den enda stad som kan konkurrera med Melbourne och när Sidney har blivit det ekonomiska centret så har Melbourne blivit känt som en kulturell medelpunkt, och det är inte för intet. Här finns ett gigantiskt utbud av olika teatrar, operahus och museum etc.
Reser du till Australien så kan det vara i Melbourne som du landar. Strax utanför ligger en internationell flygplats där många turister gör sin första landning i och med sin Australien semester. Den bästa tiden att åka till Melbourne är på våren då staden har milt väder. Till skillnad mot andra stora städer i Australien så är Melbourne kallare, även om det oftast aldrig är frågan om snö på vintern. En sak som kan locka att åka dit på vintern och i januari är att det på de sista två veckorna hålls Australian Open, det är inte bara en tennisturnering utan också en folkfest som är väldigt populär.
University of Melbourne har många utbytesstudenter och många från Sverige väljer att studera där. Dit kommer de bästa från Australien och resten av världen och många av skolornas rykte är väldigt bra. Melbourne mångsidighet gör staden inte bara till en metropol utan en perfekt studentstad. Staden är stor men samtidigt mysigt. Du lär inte sakna någonting hemifrån när du gör ditt första besök i Melbourne.