Australien turist

Inför resan.


Det finns en del saker man kan tänka på inför sin Australien resa. En sådan sak är såklart visum. Vad ska du göra i Australien? Ska du turista så kanske ett turismvisum för vistelse under 3 månader duger gott. Ett sådant skaffar du enklast över internet på hemsidan http://www.eta.immi.gov.au/ Här är det inga krångel med att skicka pass eller liknande. Här finns olika visum varianter och det kostar 20$ AUS och är väldigt smidigt. På samma hemsida kan man också skaffa ett såkallat Working Holiday Visum som innebär att du får stanna ett år och dessutom kunna jobba. Du får dock vara yngre än 31 år, äldre än 18 år, och du ska ha 25 000:- när du anländer till Australien. Sen finns det också studentvisum om du har tänkt studera i landet men detta skaffar du hos en Australienska ambassaden i Stockholm.
När det gäller vaccin gäller det att du ser över ditt grundskydd, att du är vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. Resemedicin.com rekommenderar även vaccinskydd mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b. Australien är inget land med många mystiska sjukdomar men det är bra att vara förberedd med huvudvärks- och magsjuke-tabletter.
Så vad ska du mer tänka på inför din resa? Australien är ett stort land där klimat och väder varierar kraftigt. Vet du med dig att du bara ska till Surfers Beach så kanske en sommarklädsel uppsättning duger gott men ska du åka runt i landet så tänk på att ta med dig lite varmare kläder också. Ska du frilufsa och njuta av landets vackra natur så passa på att köpa kläderna i landet. Australien har mycket billiga och bra frilufskläder som slår Sveriges priser. När det gäller pengar så går det bra att bara köra med visakort men uttagningsmaskinen tar 30 kronor för varje uttag vilket kan bli en onödig summa tillslut. Annars går det att handla med resecheckar eller om du väljer att växla in ett större belopp i Sverige och efter det kör med Visa.
När du åker till Australien är det bra om du även ser över din försäkring, många försäkringar har en reseförsäkring i 45 dagar men ska du vara borta längre se till att även förlänga den försäkringen ifall olycka skulle vara framme.