Australien turist

Fraser Island


Många säger att alla sand på östkusten någon gång kommer att hamna på Fraser Island. Visst är det en överdrift men man kan inte komma ifrån att Fraser Island är världens största sandö, 123 km lång, 22 km bred, ständigt i rörelse. Vid mitten av 1800-talet levde cirka 3000 aboriginer på Fraser Island och den Australienska regeringen gjorde några år därefter ön till ett reservat, tyvärr upptäckte man värdefulla trädslag och reservatet skrotades till förmån för pengarna det fanns att tjäna. Vid 1930-talet hade den sista aboriginen dött och ett folkmord var ett faktum. Nu förtiden är sandön skyddad genom Great Sandy nationalpark och sedan 1992 ingår det i världsarvslistan. Vissa områden på ön är avstängda mot besökare för att de behöver återhämta sig. Just turism är och har varit ett stort problem på Fraser Island och det är lätt att förstå varför. Ön är kanske det största måstet om du besöker östkusten. Fraser Island har förutom oändliga stränder och sandberg, både regnskog och sötvattensjöar med världens renaste vatten. Populärast är sjön McKenzie nära byn Eurong. Just sjöarna är populärt att besöka om man vill ta sig ett dopp. Det kan man däremot inte göra i det knallblå havet som omger ön. Det finns gott om tigerhajar som cirkulerar där ute.
Till Fraser Island tar du dig med färja och väl på ön tar du dig fram med fyrhjulsdrivna fordon. Eftersom ön inte har några asfalterade vägar så kan man räkna med en och annan fastkörning. Åker man en guidad tur kan man också räkna med att hela sällskapet får gå ut och hjälpa till att få loss bilen eller bussen. Andra fordon som också kört fast kan man få hjälpa till att ta loss. Terrängen är ojämn och det är vanligt att bilar välter och hamnar på taket.
Bland Fraser Islands aktiviteter finns bland annat Air Fraser Island där du kan få uppleva ön ovanifrån. För ungefär 50 AUD får du se ön från ett håll du inte kunnat ha gjort annars. 20 minuter tar flygningen och den brukar vara väldigt populär. Ett annat måste på ön är såklart det strandade fartyget Maheno som användes av Australiensiska flygvapnen och strandade vid ön redan 1935 efter en cyklon. Nu finns bara ett rostigt skelett kvar av båten men det är fascinerande att beskåda och en given fotomodell. En annan unik sak för Fraser Island är dess Dingor som är de enda renrasiga Dingorna i världen på grund av att ön är svår att nå om man inte är människa och kan ta färjan - Därför är hundar förbjuda att ta med. På senare tid har Dingorna blivit mer och mer tama vid människor och ett dödsfall med en liten pojke har rapporterats men djuren är ingenting att vara rädd för, om en respekt för.