Australien turist

Darwin i Australien


Northern Territory huvudort heter Darwin och ligger vid Clarencesundet i Timorsjön vilket är en viktig hamn för export av varor så som ris, boskap och uran. Det är också en viktig knutpunkt och här finns en internationell flygplats. Annars är inte orten speciellt stor med sina 95 200 invånare. Från början hette staden Palmerston men döptes 1911 om efter Charles Darwin. Under andra världskriget fungerade staden som militärbas och på grund av det så skadades den hårt av japanska flyganfall 1942. När staden väl hade byggts upp så var det inte många år kvar innan staden förstördes igen av cyklonen Tracy 1974. Men inget ont som har någonting gott med sig – nu mera är staden en av Australiens modernaste.
Till Darwin åker man inte för att finna ett rikt kulturliv eller att uppleva Australiens hetaste nattliv utan för dess natur. Runt om Darwin ligger nationalparker och naturen är tropiska vildmark. Den mest populära parken heter Kakadu National Park. Vilken period som är bäst lämpad när man reser till Darwin är en smaksak. Mellan april-september är det torrsäsong, det är lätt att ta sig fram och man kan nästan räkna med att man inte kommer att få se många droppar regn. Däremot är regnperioden bra därför att grönskan är som bäst, vattenfallen är som vackrast. Dock väljer de flesta turister ändå att besöka staden under torrperioden. Men att bege dig ut i naturen på egen hand behöver inte alltid bli så lyckat, speciellt inte om du har tänkt bada då det kan finnas saltvatten krokodiler eller Box Jellyfish som är stora maneter som är livsfarliga.
Om Darwin inte är känt för sitt nattliv så är staden definitivt känt för sitt öldrickande. Man har räknat ut att varje Darwinbo dricker ungefär 200 liter öl per år. Då kanske man förstår varför the Darwin Stubby, en ölflaska, innehåller 2,5 liter öl. Just ölkulturen känns igen på the Beer Can Regatta då stans båtar är omgjorda till ölburkar.
Darwin är en rätt billig stad med goda övernattningsmöjligheter. Men när turismen är som störst, alltså under torrperioden så ska man se till att boka hotell eller vandrarhem i förväg.