Australien turist

Brisbane i Australien


Delstaten i Queensland i Australien heter Brisbane. En stad med 1,6 miljoner invånare vilket gör den till landets tredje största stad. Som många andra av Australiens städer så började allt som en straffkoloni i mitten av 1820-talet. 1938 började civila flytta till staden och när sedan Queensland blev en egen delstad så blev Brisbane huvudstad 1859. Stadens namn har den fått av Sir Thomas Brisbane, en guvernör i New South Wales under 1820-talet. Under andra världskriget spelade staden en central roll som högkvarter åt General Douglas MacArthur och den allierade sidan.
Staden är byggd efter Brisbane River som flyter genom den. Tack vare turismen så har befolkningen ökat snabbt de senaste åren. Brisbane har det som kännetecknar en riktigt bra storstad – nämligen personlighet. Här finns välplanerade gator, floden som flyter genom staden (du kan till exempel åka på lunchkryssning där) och goda shoppingmöjligheter. Staden är dessutom känd för sin avslappnade stil, kanske har den harmoniska känslan i staden att göra med att vädret är perfekt året om, ofta över 20 grader. Brisbane 243 solskensdagar om året och det är som upplagt för att göra utomhus aktiviteter. Åkt rollerblades eller scooter på eller längs den slingrande floden. I staden kommer även 2008 Rugby League World Cup äga rum vilket är ett väldigt stort arrangemang. Brisbane har dessutom lag i alla de största sporterna i Australien så som fotboll, rugby, cricket och basketball.
Brisbanes stadskärna består inte bara av affärer och restauranger, här finns också gatucaféer, en vacker park samt ett rikt kulturliv med teatrar, biografer och museer - Du kan även prova på "Salsa street dancing” på Little Stanley Street vilket brukar vara en given hit. Turismen är mycket viktig för staden och de gör sitt yttersta för att få alla att trivas. Till exempel har staden en stor live scen när det gäller musik. Det är härifrån Darren Hayes och Daniel Jones från den numera upplösta gruppen Savage garden kommer ifrån. I Brisbane finns alltifrån riktigt bra konsertlokaler till lokala pubar som tar låter mindre band spela.