Australien turist

Ayers Rock


I Northern Territory i Australien, ca 45 mil sydväst om Alice Spring, ligger Uluru, eller Ayers Rock som är dess västerländska namn är. Det är ett 600 miljoner år gammalt rött berg på en slätt. Att det är rött beror på oxidationen av järn som finns i Berget som består av sandsten. Då väder och vind har slipat bort sidorna på berget, ja faktiskt hela bergskedjan, så ser det mycket speciellt ut. Sidorna är branta och har lodräta fåror i sig. Australiens urbefolkning aboriginer såg Ayers Rock som en helig plats och det kan man se på de många hällristningarna och målningarna som finns på berget - än idag hålls ceremonier vid berget. William Gosse gav Uluru sitt västerländska namn 1873 men ett år tidigare hade Ernest Giles som första europé sett berget men bara på avstånd. Sedan 1987 finns Ayers rock med på Unescos världsarvslista och det är en del av Uluru–Kata Tjuta National Park.
Ayers Rock är 348 m hög och det är ingen omöjlighet att bestiga det, det finns en stig och trappor som man kan använda i sin hjälpt till toppen. Runt en halv miljon människor bestiger årligen berget men Anangu-aborginier som äger och förvaltar berget ser helst att man stannar vid bergets grund. Trots trappor och stig så är det flera turister som mister livet i sitt försök att nå toppen och det använder Anangu-aborginier som tyngsta argument varför turisterna ska stanna på marken. Ayers rock har blivit en landskapssymbol för Australien och visst är det ett vackert berg. Det ska helst avnjutas i solnedgång då bergets färg kan bli blodrött och många får sig en religiös upplevelse. Även om Ayers Rock har blivit en stor turistattraktion så ligger närmaste stad, Alice Springs 450 km därifrån, omkring 5 timmars tur med bilen. Så Ayers Rock är inget berg man bara glider förbi i all hast.
Uluru Experience heter företaget som han hand om alla aktiviteter kring berget. Här kan du köpa turer till berget, bestigning, utflykt till klippformationen Kata Tjuta som också ingår i Uluru-Kata Tjuta National Park. Botten på Ayers Rock och Kata Tjuta beräknas gå så djupt som 6000 meter under marken och det vi ser är bara toppen på en bergskedja som fanns för väldigt länge sedan. Då stod bergen på högkant medans de nu har tippat åt sidan.