Australien turist

Alice Springs


Alice Springs är den andra största staden i den norra delen av Australien men trots andraplatsen inte särskilt stor i invånarantal och kan inte mäta sig med de största Australiensiska städerna. Alice Springs har ungefär 26000 invånare och staden grundades på 1870-talet som en telegrafstation på linjen Adelaide–Darwin, stationen går än idag att beskåda. Det är ungefär lika långt till båda städerna från Alice Springs och staden var därför, kanske mer förr, en viktig knutpunkt. Staden ligger därför avlägset i ett torrt landskap och är den största och enda staden i den röda öknen och det är 1000km till närmaste grannstad. Kanske är det just därför den är attraktiv i sitt läge. Staden fungerar även som ändhållplats på järnvägen som går från Tarcoola samt som central punkt för de som åker den transkontinentala landsvägen. Även människor som är på väg till Ayers Rock och farmare i ett jättelikt område använder staden som knutpunkt.
Ett besök i staden är absolut ett måste. Mellan maj till september är det bäst att åka då temperaturen är behaglig och skön, resten av året är det väldigt varmt. Väl i staden så kan man göra alltifrån dagsutflykter till flerdags utflykter i området. Alice Springs Desert Park är att rekommendera om man inte hunnit tröttna på områdets miljö, här kan man till fullo njuta och beskåda djurlivet eller ta ett besök på Aboriginal Cultural Experience och lära dig mer om det aboriginiska folket Arrente. Eller varför inte lära sig kasta bumerang eller lära dig hur man klarar sig utan mat i det steniga området.
Alice Springs har flera hotell och det kostar runt 800:- per rum. Om du åker på flerdags utflykter går det bra att hyra campingstugor vilket kan vara skönt, speciellt om man ska upp tidigt på morgonen och titta på den fantastiska soluppgången. Vissa turer får man till och med sova under bar himmel vilket kan vara en upplevelse i sig, speciellt i Alice Springs landskap. Dock är Alice Springs inget ställe man bara svänger förbi utan det är bra att planera sin resa hit då avståndet till närliggande städer är långt.