Australien turist

Airlie Beach


Har du tänkt besöka Det stora barriärrevet på din Australien resa så är det svårt att undvika Airlie Beache i Queensland. Staden beskrivs som det stora barriärrevets hjärta och är en småstad belägen nära Withsundayöarna, och även huvudort för dessa, med 3000 invånare. Staden är känd för att vara den platsen man stannar vid om man ska besöka det stora barriärrevet eller om man är seglare. Airlie Beach består i princip av en hamn, full med segelbåtar, och så en gata full med restauranger, affärer och pubar med typiskt backpacker stämning. Många kommer till stan för att hyra en segelbåt och åka ut till någon av öarna som ligger närmast, de med surfing eller dykarintresse tar såklart med sin utrustning och utövar aktiviteten väl ute till havs. Det finns gott om öar med regnskog att besöka och naturupplevelsen är total.
Airlie Beach är en billig stad att övernatta på och du kan få ett rum för ungefär 80 svenska kronor. Vädret är jämt hela året även om högsäsongen som är under november till maj ofta bjuder på badförbud då det finns gott om den livsfarliga magneten marine stingers, en typ av jellyfish, som man ska passa dig för. Dessa finns nästan över hela Australiens nordkust. På Airlie Beach har man löst det så att man har byggt pooler alldeles bredvid havet där man kan simma utan att plötsligt riskera att dö.
Trots att staden är liten, och antagligen aldrig kommer att få mer än ca 3000 invånare på grund av dess läge, så har staden ändå mycket att erbjuda. På den enda gågatan så finns det gott om både restauranger, affärer, fik och till och med nattklubbar. Eftersom många människor passerar staden är det liv och rörelse även nattetid. Om du inte är en van dykare eller seglare så kan Airlie Beach ändå vara staden för dig då det finns gott om nybörjarkursen. Så varför inte göra dyk, segel eller surfdebuten i en stad som doftar vänlighet och äventyr på samma gång.