Australien turist

Adelaide


Adelaide är Australiens femte största stad och även huvudstad i delstaten South Australia. Staden har en miljon invånare och ligger vid Saint Vincentbukten av Indiska oceanen och grundades så sent som 1836 av nybyggare när södra Australien förklarades som en brittisk koloni. Anledningen till att staden på så kort tid växte så mycket kan vara för att området har stora mineralfyndigheter i jorden och att det fanns gott om jobb. Adelaide är också en industristad med två biltillverkare, oljeraffinaderier samt att det också produceras mycket textiler i staden. Det finns fortfarande gott om jobb i Adelaide och rent ekonomiskt går det bra för staden, bättre än resten av Australien. Deras elektronikindustrier har ökat mycket de senaste åren och tillväxten är hög.
Att ta sig till Adelaide går smidigt då staden har en internationell flygplats som både är Australiens nyaste och mest avancerade. Det går såklart bra att åka tåg också, förbindelsen med de största städerna i Australien är väldigt god. Sydney ligger 140 mil därifrån och Kangaroo Island, Australiens tredje största ö och ett populärt turistmål ligger inte långt därifrån.
Eftersom staden ligger så pass långt ner i Australien så är klimatet varmt, runt 30 grader på sommaren och 15 grader under vinterhalvåret. Vädret gör Adelaide till en populär turistad även om det finns mycket annat i den vackra staden som lockar. Här finns flera festivaler året om bland annat en filmfestival, en konstfestival och en författar vecka. September varje år håller även alla bönder sin egen festival där de får visa upp sina produkter. Festivalen har ägt rum sedan 1840 och förutom mat så är det uppträdanden och traditionella mästerskap som kan vara mycket spännande att beskåda. Vem har inte drömt om att heja på när lokala bönder gör upp.
Andra saker som staden kan stoltsera med är att vara hemstaden för rockbandet AC/DC även om de slog igenom först när de hade flyttat ifrån Adelaide och Australien. Från staden kommer även världens största mediebolag News Corporation.